Film: Voor ik doodga.

foto onder bladzijde voor ik doodga

Tessa is zeventien en weet dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneselijk, dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen seks hebben…..

Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey de wereld. Verliefd worden op haar buurjongen Adam staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

 

Premiere: 4 oktober 2012 in Nederland
Taal: Engels (Now is good)
Ondertiteling: Nederlands
Acteurs: Dakota Fanning, Jeremy Irvine, Kaya Scodelario, Paddy Considine, Olivia Williams en Edgar Canham
IMDB: 7,2

Tessa heeft leukemie en zal niet meer beter worden. Ze staakt de behandeling en wil genieten van het leven wat ze nog heeft. Ze gaat samen met haar beste vriendin Zoey haar lijst afwerken. Ze gaat naar een club en wil daar seks hebben met een jongen. Haar vriendin heeft dit zo voor elkaar. Tessa voelt zich er echter niet goed bij en gaat naar huis. Ze gaat verder met haar lijst en steelt bij een drogisterij. Haar vader is het alles behalve eens met de lijst en is over bezorgt over Tessa. Hij kan er niet aan wennen dat ze klaar is met ziek zijn en nog even van haar leven wil genieten.

Op een van de dagen dat ze hier weer ruzie over heeft met haar vader en haar vriendin haar ook nog eens laat vallen besluit ze al haar herinneringen te verbranden in het vuur bij de buren in de tuin.

Daar komt ze haar buurjongen Adam tegen. In het begin is het nog wat onwennig maar er ontstaat een steeds hechtere vriendschap. Het wordt allemaal wat positiever in het leven van Tessa maar dan….

foto voor ik doodga

“Voor ik doodga” is een mooi verhaal over een tiener die geniet van het leven omdat ze weet dat het snel voorbij zal zijn. Het laat duidelijk zien dat je moet genieten van het leven. Ook laat het de strijd zien van Tessa die continu is nieuwe situaties komt waar ze bij wil zijn maar kan ze dit nog wel… Is ze er dan nog wel… Deze kwelling krijg je als kijker ook erg mee.

Ook zie je in deze film het vanuit het oogpunt van de ouders broertje en vrienden van Tessa. Hoe gaan zij om met het naderende overlijden.

Over de montage van de film kan ik zeggen dat ik het een mooi intro vond hebben door het gebruik van stukken tekenfilm. Dit schept de aandacht van de kijker en laat de gedachte en drijfsfeer van Tessa goed in beeld komen.

Een mooie film met een zwaar onderwerp maar die je in de film deels vergeet door hoe Tessa ermee omgaat.

Ik zeg zeker de moeite waard om eens te kijken!!

volle-stervolle-stervolle-sterster halflege-ster

Veel kijkplezier,

Sandra

 

Plaats een reactie